Veel inwoners van Nederland eindigde 2018 met de griep. Over het algemeen komt de griep vaak voor rondom deze periode. Iedereen heeft in december hard gewerkt en komt dan tot rust in de vakantie rondom kerst. Door even uit de dagelijkse sleur te stappen rust je uit maar zorg je er ook voor dat je vatbaarder bent voor de griep. Dit is één van de redenen dat men in december veelal last heeft van de griep. Over het algemeen hebben veel kleine kinderen of ouderen last van de griep. Aangezien dit kwetsbare groepen zijn is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Omdat er al twee weken lang meer dan 50 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met griepverschijnselen, is er sprake van een epidemie. Over het algemeen duurt een epidemie ongeveer 10 weken. De langste epidemie dateert van 2014/2015 en duurde maar liefst 21 weken lang. Er zijn een aantal tips om eventuele griepverschijnselen of de griep te voorkomen.

De huisarts

Het ligt erg voor de hand om bij een griep naar de huisarts te gaan. Over het algemeen wil men weten of hij of zij in orde is en de verschijnselen enkel een griep betreffen. Toch is het niet altijd nuttig om naar de huisarts te gaan. Naast de enorme hoeveelheid bacteriën in een huisartsenpraktijk, kan de dokter veelal weinig anders mededelen dan rust te nemen. Rust daarom eerst goed uit, drink voldoende en eet gezond, en bekijk vervolgens of een bezoek aan de huisarts daadwerkelijk noodzakelijk is.

Voeding en beweging

De griep is nooit helemaal uit te sluiten, maar toch is een gezonde levensstijl en voldoende beweging belangrijk. Door veel stress te voorkomen en daarbij minimaal 8 uur slaap per nacht te pakken, bouw je deze weerstand nog verder op.  Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die we nodig hebben. Daarbij zijn fruitsoorten als kiwi’s, lychees en mandarijntjes ook erg gezond en nuttig. Thee met gember en citroen draagt tevens bij aan een verbeterd immuunsysteem.

Naast de juiste voeding is de juiste hoeveelheid beweging ook erg aan te raden. Hardlopen of wandelen is gezond en erg goed voor het lichaam en de geest. Ben je niet in staat om hard te lopen, zoek dan eens een zwembad op in de buurt. Zwemmen is goed voor het gehele lichaam aangezien je elke spier gebruikt tijdens het zwemmen.