Ik ben zelf onlangs verhuis en ik heb de complete woning volledig gestript. Het was oud en vervallen en omdat het een mooie ruimte is wilde ik er wel in investeren. Vloeren eruit, muren opnieuw gestuukt, keuken eruit en ook de badkamer was aan vervanging toe. Het was een behoorlijk proces en ik stond voor verschillende vragen: wil ik een keukeneiland? Wil ik parket of een laminaatvloer? En dan de vraag die in deze blog centraal staat: wat wil ik met de badkamer doen? Wil ik een open douche of een complete douchecabine?

Open douche

Ik heb een ruime badkamer, dus in principe is er ruimte om een open douche te plaatsen. Mijn idee was om de badkamer licht te houden – dit laat het nog ruimer ogen – en blauwe tinten toe te voegen. Een beetje een Griekse badkamer. Een open douche heb ik altijd al mooi gevonden. Een luxe stortdouche waar je inloopt, wat wil een mens nog meer? Het probleem met een open douche is echter wel dat het water tijdens het douchen alle kanten op kan spetteren. Mijn aannemer stelde daarom voor om één wandje te plaatsen aan de zijkant, zodat mijn wc niet onder het water zou komen te staan. Ook zou de douchevloer aflopen, zodat het water stroomt in het doucheputje. Dit leek mij een goede oplossing. Ik wilde echter geen doorzichtige douchewand, maar eentje van witte tegels. Een echte wand. Ik stond echter wel voor twijfels: een open douche neemt veel ruimte in beslag, wil ik dit niet liever anders besteden?

Complete douchecabine

Zoals ik hierboven al zei, heb ik een hoop ruimte in de badkamer. Ik wist niet zeker of ik dit beter wilde besteden, bijvoorbeeld aan een bad. Een douche in het bad is voor mij geen optie: ik vind dit niet mooi staan. Bovendien: als ik de ruimte heb om beiden apart te houden, waarom zou ik dat dan niet doen? Het voordeel van een douchecabine is dat er geen “water-uitloop” ruimte hoeft te zijn. De douche is de douche en ik hoef geen rekening te houden met spetters die bij een open douche in de rondte vliegen. Bovendien hoeft en douchecabine niet in de standaard kleinere maat: het kan ook een stukje groter. Uiteindelijk ben ik voor een combinatie van beiden gegaan. De aannemer heeft een wit betegelde wand geplaatst en de ruimte tussen de muur en de wand afgesloten met een douchewand. Ik heb geen open douche meer, maar het wandje is een stuk groter dan een complete douchecabine, waardoor ik toch ruim kan douche en bovendien ruimte over heb voor een heerlijk bad!