Een rubberboot is een goed alternatief om milieuvriendelijk en goedkoop te watersporten. Daarnaast is een rubberboot lekker compact om te vervoeren, waardoor je makkelijk overal waar je wil te water kan gaan. De mogelijkheden in het aanschaffen van een rubberboot is groot en ook in de benodigde motor is veel keuze. Aangezien we midden in de periode zitten dat er lekker gewatersport kan worden licht ik in dit blog toe op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een rubberboot.

rubberboot plaatje

Rubberboot; welke soorten en maten?

Een rubberboot is al op de markt vanaf de lengte van 2 meter 30. Dit formaat wordt veel gebruikt als bijboot. Praktisch als je met het gezin met de boot op vakantie gaat. Je kinderen hebben dan een mooi bijbootje waar ze veel plezier mee kunnen hebben. In dit formaat moet je zeker niet met meer dan 1 persoon gaan zitten. Als je een rubberboot met motor voor dit formaat wil dan moet je hierin ook op zoek naar het kleinste formaat motor. Vaak is dat een 2,5 pk. Ga je er bijvoorbeeld mee vissen dan is een elektrisch aangedreven motor wellicht ook een hele goede optie. De elektrische motor is steeds meer in opkomst en nog vriendelijker voor het milieu. Als je op zoek gaat naar een groter model rubberboot dan zal je zien dat de maat steeds met een centimeter of 30 groter wordt. Bij de open rubberboot is over het algemeen de maximale lengte 4 meter 30.

Waar kijk ik naar m.b.t. kwaliteit?

De kwaliteit van rubberboten loopt best wel uiteen en is dus een belangrijk aspect als je een keuze gaat maken. Het vervelende van dit soort boten is namelijk dat ze lek kunnen gaan. Hibo is een merk dat zich onderscheid op het gebied van kwaliteit. Ze zijn dikker en sterker dan de meeste andere rubberboten. Het materiaal is vijfvoudig gelijmd en dat zie je bij geen enkel ander merk. Om hun kwaliteit te benadrukken is de garantie termijn 5 jaar.

Waar let ik op bij de motor?

Meestal wordt de aandrijving gedaan door een buitenboormotor. Andere keuze is roeien wat veel beter voor je conditie is maar waar je een stuk minder ver mee komt. De sterkte van een motor bij open rubberboten ligt tussen de 2,5 PK voor het kleinste formaat tot 40 PK voor het grootste formaat. Daarnaast is de elektrische buitenboormotor steeds populairder. Voordeel is dat deze heel weinig geluid maakt en uiteraard geen dure benzine verbruikt.