Voor het klussen zal je veel soorten materialen kunnen vinden in de winkel, elke plank kan voor een aantal soorten werkzaamheden gebruikt worden. Door het grote aanbod geven mensen wel aan dat zij een beetje het overzicht verliezen, je hebt nu eenmaal zoveel keuze.  In dit artikel gaan we kijken naar enkele van deze platen, in het bijzonder naar de multiplex. Na het lezen zal ook jij weten waarom je nu eigenlijk goed moet kijken naar de soort bouwmaterialen die je koopt. Een verbouwing zal nu eenmaal een stuk lastiger zijn dan je in eerste instantie gedacht zou hebben.

Veel soorten platen

In de meeste gevallen kun je een plank indelen in de houten soorten en de planken die een mix zijn, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Bij de Multiplex plaat heb je een plaat in handen die gemaakt is van deze splinters met een soort middel wat alles bij elkaar hout, in de meeste gevallen lijm of parafijn.  De Multiplex plaat is geschikt voor werkzaamheden waarbij een mate van buigkracht een goede toevoeging zou zij. Nu hoort hier wel een opmerking bij, dit is dan deze plank niet zo handig is om te gebruiken wanneer je echt alleen maar stekte wilt hebben. Door deze buigkracht is het dus mogelijk om een bepaalde mate van flexibiliteit te krijgen, zonder dat hij doormidden breekt natuurlijk. Het feit dat hij een beetje mee veert kan toch wel handig zijn bij het klussen.

Let even op met zagen

Door de diverse soorten platen is het ook van belang dat je goed kijkt op welke manier je ze gaat zagen. Bij de Multiplex kan je makkelijk zagen aangezien het niet helemaal gemaakt is van hout. Bij hardhout zal je een flink sterke zaag nodig hebben wil je er soepel doorheen komen.  Een tip die we je mee kunnen geven is dus om even te kijken naar de soort werkzaamheden die je wilt verrichten met de plank die je in gedachten hebt. Voor de mensen die een bepaalde vorm willen zagen is het aan te raden om altijd gebruik te maken van een nieuw zaagblad, hiermee voorkom je namelijk kromme vormen.

Andere soorten platen

Nu kan je natuurlijk altijd even in de bouwmarkt kijken naar de platen die er beschikbaar zijn en die je kunt vinden. Er zijn veel winkels te vinden die platen aanbieden, al zou je ook altijd even op internet kunnen vinden wanneer je een grote bestelling zou willen maken. Als laatste optie kun je ook kiezen voor de groothandel, hier krijg je vaak flink wat korting bij een groot aantal platen.