Deze website heet eco-express.nl en gaat over allerlei onderwerpen die iets met duurzaamheid te maken hebben. Duurzaamheid is op zichzelf een brede term, en daarom komen ook de meest uiteenlopende onderwerpen aanbod. In deze post ga ik het hebben over Duurzame Inzetbaarheid, een begrip dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt binnen bedrijven en organisaties.

Wat is duurzaamheid eigenlijk?

Als we in het woordenboek opzoeken wat duurzaamheid eigenlijk betekent, komen we verschillende betekenissen tegen. Onze eerste associatie is iets met milieuvriendelijkheid of “groen”, maar duurzaamheid blijkt verder te reiken dan dat. Duurzaamheid wordt ook omschreven als “lang meegaand” en “Aansluitend op de behoeften van het heden zonder in de toekomst tot complicaties te leiden”. Iets is duurzaam als het zo gemaakt of ingericht is dat het lange tijd meegaat, zonder veel van de waarde te verliezen. Het “duur” in duurzaam duidt dus op de tijdsduur, en langdurig. Zo hadden wij er nog niet eerder naar gekeken!

Arbeidsmarkt vraagt om duurzaam

De wens voor een langdurige karakter en het inzetten van iets voor lange tijd, zonder waardeverlies, blijkt nu ook te spelen op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig wisselen mensen vaak van baan, krijgen last van gezondheidsklachten zoals een burn-out of zijn niet gelukkig in hun baan. Als tegengeluid op deze ontwikkelingen kwam een aantal jaar geleden de term duurzame inzetbaarheid op. Centraal staat hierbij dat mensen zo lang mogelijk met plezier aan het werk zijn.

Duurzame inzetbaarheid uitgelegd

Duurzame inzetbaarheid focust op de wensen en behoeftes van de werknemer. De werknemer staat centraal, en er wordt gekeken hoe de werknemer het beste zijn baan kan vervullen. In verschillende levensfasen heeft een werknemer namelijk te maken met andere omstandigheden en wensen.  Werkomstandigheden die nu goed passen, kunnen over 5 of 10 jaar helemaal niet meer aansluiten. En als de werknemer niet op zijn plek zit en het gevoel heeft dat zijn werk niet meer bij hem past, zul je dat terug zien in zijn resultaten.  De werknemer kan opgebrand raken en de motivatie voor zijn baan verliezen. Bij duurzame inzetbaarheid gaat het er daarom om de werknemer tot zijn pensioen gemotiveerd, gezond en productief te houden. Win-win voor iedereen.

Hoe pas je duurzame inzetbaarheid toe?

Ben jij werkgever en werknemer, en heb je het idee dat er binnen jouw bedrijf nog wel wat aan duurzame inzetbaarheid kan worden gedaan? Geef dit dan aan bij het management en kijk zelf hoe je het op jouw situatie toe kan passen. Misschien werk jij al een tijdje in een functie die niet meer bij jou past, en kan je dit oplossen door te switchen naar een andere functie. Of misschien zie jij als werkgever dat werknemers niet lang bij jouw bedrijf blijven werken. Ga dan met je werknemers in gesprek en vraag wat hun wensen en behoeften zijn. Iedereen wordt uiteindelijk beter door duurzame inzetbaarheid, en je zult merken dat het plezier in het werk toeneemt.