eco-express.nl

UTP kabel

Veel moderne apparatuur werkt met wifi om verbinding te maken met het internet. Voor wat browsen op je mobiel of tablet is dat vaak voldoende. Maar als je een hoge snelheid wilt hebben, bijvoorbeeld als je gaat downloaden of gamen, dan is een wifi verbinding niet voldoende. Wifi is namelijk vrij instabiel en erg langzaam in vergelijking met verbinding via een UTP kabel.

Als je een CAT6 UTP kabel gebruikt (bij voorkeur een patchkabel met RJ45 pluggen) dan is je verbinding een stuk stabieler. Bij wifi wil de verbinding nog wel eens onderbroken worden. Dat kan door storing komen van andere draadloze apparaten. Een netwerkkabel heeft daar geen last van. Doordat de aders in een netwerkkabel gedraaid/getwist zijn, wordt eventuele storing die de kabel oppakt sterk verminderd.

UTP kabels komen in verschillende classificaties. Het standaard kabeltje is de CAT5e uitvoering. Deze is al jarenlang de standaard bij het aanleggen van computernetwerken. Hij is goed genoeg om gigabit snelheid aan te kunnen. Deze variant is meestal het goedkoopst. Voor netwerken thuis is CAT5e voldoende.

Een betere uitvoering is de CAT6. Deze kabel kan een hogere snelheid aan dan de CAT5e UTP kabel. CAT6 kabels zijn nauwelijks duurder dan CAT5e, soms zijn ze zelfs goedkoper! Alle reden om te kiezen voor CAT6. Deze versie is bij uitstek geschikt voor gebruik op kantoor of voor de veeleisende gebruiker.

UTP CAT7 kabel

UTP CAT 7 bestaat eigenlijk niet. Deze kabels moeten namelijk voorzien zijn van afscherming om aan de vereisten voor CAT7 te voldoen. Een UTP kabel is per definitie niet afgeschermd, het betekent immers Unschielded Twisted Pair. Een CAT7 kabel is in de regel S/FTP (ook wel PiMF), wat betekent dat hij dubbel afgeschermd is. Zie je dus ergens een UTP CAT7 kabel te koop staan, dan klopt er ergens iets niet. Nog een leuk feitje over CAT7 kabels; Er bestaan ook geen CAT 7 RJ45 pluggen. Een CAT7 kabel moet eigenlijk voorzien worden van AR45 of GG45 pluggen. Deze passen niet in een standaard aansluiting op een computer, router of switch. Daarom worden er vaak CAT6a RJ45 pluggen gemonteerd op een CAT7 kabel.

Voorgemonteerde UTP kabel wordt gemaakt in lengtes van 10 cm tot aan 50 meter. Langer dan 50 meter komt vrijwel nooit voor, omdat de kans op storing dan groter wordt. Ook de maximale snelheid gaat dan fors omlaag.

Mobiele versie afsluiten