eco-express.nl

Stap jij ook over op een elektrische fiets?

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Best grappig toch, dat zo’n klein land dit neer kan zetten. We staan er zelfs, naast onze molens en stroopwafels, om bekend. Wist je dat er zelfs meer fietsen als mensen zijn in Nederland? We gebruiken de fiets om op school en op ons werk te komen, om boodschappen te halen en voor een sportieve ontspanning. Dan is het natuurlijk ook niet gek dat er een gigantisch aanbod aan fietsen is, in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Je kunt ze nieuw kopen, maar ook worden er veel fietsen tweedehands aangeboden. Een prima uitkomst als jouw fiets bijvoorbeeld veel buiten staat of wanneer je hem niet zoveel gebruikt. Zelf fiets ik elke dag naar mijn werk. Dit vind ik prima, maar als er een harde wind staat en ik eerst een half uur hijgend rondloop op kantoor vind ik het toch iets minder. Daarom ben ik mij eens gaan verdiepen in elektrische fietsen. Misschien is dit ook wel iets voor jou!

Elektrische fietsen

Een elektrische fiets, bijvoorbeeld de cube e bike, heeft een motortje waardoor je lichter trapt. De mate van ondersteuning, dus eigenlijk hoe hard je fietst, kun je zelf instellen op het stuur. Een vergissing die wel eens wordt gemaakt is dat je met een elektrische fiets zelf niets hoeft te doen. Dat is niet waar, want je moet altijd wel zelf trappen. Het ligt dus alleen wel aan de ingestelde ondersteuning hoe hard je moet trappen. De meeste elektrische fietsen bieden ondersteuning tot 25 km/uur, als je sneller gaat dan moet je al het werk zelf doen. Zelf vond ik 25 km/uur niet eens zo snel klinken, maar als je bedenkt dat je dus niet alleen door die rustige wijken maar ook de drukke winkelstraat op dat tempo kunt fietsen, is het toch best snel!

Voor- en nadelen

Een elektrische fiets kan echt een uitkomst zijn, maar je moet natuurlijk altijd goed de voordelen en nadelen voor jezelf afwegen. Een e-bike is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je lichter en comfortabeler fietst, zo kun je lange afstanden makkelijker overbruggen en het maakt je minder vermoeid. Ook ben je simpelweg gewoon sneller dan op een gewone fiets. Daarentegen is een elektrische fiets relatief duur. Er zijn grote prijsverschillen, maar denk aan de 1000 tot 3000 euro. Daarnaast is zo’n fiets vrij zwaar, wat lastig kan zijn met het opbergen van de fiets. Ook wanneer je de fiets mee wilt nemen op een auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, moet je rekening houden met het gewicht. Zorg dus goed dat je de voor- en nadelen voor jezelf op een rij zet voordat je een elektrische fiets aanschaft.

Mobiele versie afsluiten