Waarom niet normaal gras?
De eerste keren dat ik met kunstgras in contact kwam had ik er een hekel aan. Als jochie van 12 bij de voetbal haalde ik mijzelf keer op keer open aan ons kunstgrasveld. Je went er wel aan, maar toch speelde ik altijd liever op gras. Ook al zag het echte grasveld er niet uit en was het meer een blubberzooi met een aantal grassprietjes. Achteraf is het dan wel duidelijk waarom door de clubleiding voorkeur werd gegeven aan het aanleggen van kunstgrasvelden. Onze echte grasvelden zagen er altijd mooi uit na de zomer, maar na een handjevol wedstrijden was daar niet meer veel van over, en voor de rest van het seizoen zag het er zielig uit. Een kunstgrasveld is gewoon veel makkelijker te onderhouden. Niet iedereen heeft de tijd of de zin om een echt grasveld te maaien, sproeien en onkruid te wieden. Kunstgras behoudt met weinig onderhoud de esthetiek die jij van jouw tuin verwacht!
Minder onderhoud
Zoals dus gezegd ben je amper tijd kwijt aan het onderhoud van jouw veld kunstgras in de tuin. Afgezien van minder maaien en sproeien hoef je ook niet bang te zijn dat complete delen van jouw grasveld naar de knoppen gaan. Zeker in het regenachtige Nederland wil het nog wel eens voorkomen dat een grasveld gewoonweg teveel regen ontvangt. In combinatie met een suboptimale ondergrond ontstaan er plassen met water. Modder begint de boventoon te voeren en grote stukken gras gaan op het oog dood. Een goede grasmat van kunstgras zal daarentegen voorzien zijn van een drainage system om al het water geleidelijk weg te laten lopen zonder schade aan te richten. Door gebrek aan complete destructie sta je niet om de zoveel tijd nieuwe graszoden aan te leggen.
Goed voor het milieu én de portemonnee
Soms is het niet erg als een milieubewuste actie een beetje geld kost, maar in dit geval heb je the best of both worlds. Niet alleen is kunstgras aantoonbaar milieuvriendelijker, ook bespaar je over de jaren flink wat kosten die gepaard gaan met een echte grasmat. Hierdoor kun je met een gerust hart en een gezonde portemonnee kunstgras kopen. Je hoeft geen dure mest of kunstmest meer te kopen om de grond vruchtbaar te houden. Dat is natuurlijk goedkoper, maar ik was ook zeker niet zo’n fan van de 20-kilo zakken op de fiets te dragen. Ook heb je geen pesticides nodig omdat kunstgras nou eenmaal niet de insecten aantrekt die je bij normaal gras wel vindt. Dit is wederom goedkoper maar heeft ook een positieve impact op het milieu. Niet alleen is de productie van pesticiden dubieus, het is wél vastgelegd dat bodemverontreiniging door pesticiden een probleem is. Een indirecte bonus is dat je geen gemotoriseerde grasmaaier meer gebruikt. Ook dit scheelt een beetje uitstoot. En uiteindelijk helpen alle kleine beetjes, toch?